Με το βλέμμα στο 2023

Η πρώιμη μετακορωνοϊού εποχή, είναι η εποχή των απόλυτων αντιφάσεων. Ο απότομος εγκλεισμός και η αναγκαστική εσωστρέφεια, έστρεψε ιδιαίτερα τις νεαρότερες ηλικίες στην αναζήτηση επικοινωνίας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η άκριτη χρήση τους, έχρισε ως ειδήμονα τον κάθε τυχάρπαστο ή μη, οι οποίοι πολλές φορές,οδήγησαν ανθρώπους όλων των ηλικιών, πρώτον, στο να νομίζουν ότι έχουν γνώση για κάποιο θεμα και δεύτερον, να χειραγωγήσουν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις ιδιαίτερα τις νεαρότερες ηλικίες. Ταυτόχρονα ο παλλαπλασιαμός των προβλημάτων της γενειάς των σημερινών γονιών εξαφάνισε τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες μας μεγαλώσανε οι προηγούμενες γενειές, αφού η δύσκολη καθημερινότητα για εξεύρεση του επιούσιου, δεν αφήνει χρόνο πραγματικής ενασχόλησης με τους νέους ανθρώπους και η ελευθεριότητα που κυριαρχεί, δημιουργεί νέες τάσεις.

Εμείς στον ΑΜΕΙΝΙΑ, προσπαθήσαμε σε όλες τις εποχές, όχι μόνο να μυήσουμε στο αθλητικό ιδεώδες τους νέους αθλητές, αλλά και να διαπαιδαγωγήσουμε νέους ανθρώπους.

Για αυτό τον λόγο οι ελάχιστοι οι οποίοι αποχώρησαν από το σωματείο είναι δεδομένο ότι είχαν εντελώς διαφορετική αντίληψη και στάση συμπεριφοράς από ότι εμείς πρεσβεύουμε.

Στην ανασκόπησή μας δεν έχουν θέση αθλητές οι οποίοι είχαν και συνεχίζουν να έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά προς θεσμούς κι ανθρώπους με έπαρση, αλαζονεία, ειρωνική διάθεση, αχαριστία, και να συκοφαντούν νομίζοντας ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Τα παιδιά τα οποία δεν είναι και τόσο παιδιά, πρέπει πρώτα να μάθουν πως συμπεριφέρονται σε κάθε περίσταση και οφείλουν να μάθουν να ζητάνε συγνώμη για τα λάθη τους. Αυτό θα τους κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Σε πρώτο ενικό και με το μικρό όνομα, γιατί στον ΑΜΕΙΝΙΑ όλοι είμαστε μια οικογένεια, θα ξεκινήσω και θα τελειώσω εσκεμμένα, από τον αθλητή ο οποίος έκανε το τρέξιμο όχι μόνο τρόπο, αλλά στάση ζωής. Ο Μηνάς μας κάνει περήφανους όχι μόνο όταν διασχίζει την Λεωφόρο Μαραθώνος στον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τον βλέπουμε να καταπίνει τα χιλιόμετρα πλησιάζοντας προς τον τερματισμό, αλλά με την καθημερινή του παρουσία, η οποία πάντα γίνεται με τρέξιμο. Τρέχοντας έρχεται, τρέχοντας φεύγει. Το τρέξιμο είναι ο τρόπος ζωής του

Ο Νίκος μία μεγάλη αξία στο τριπλούν ψάχνει την διεθνή αναγνώριση σε νέα μετερίζια. Με τα εφόδια τόσων ετών προπόνησης είναι θέμα αγώνα να το πετύχει.

Η Μάνια των φυσικών εμποδίων, μόλις στα 16 της έχει αγωνιστεί σε τελικό Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, είναι Βαλκανιονίκης, Πανελληνιονίκης κατέχει την καλύτερη επίδοση στην χώρα και καλοβλέπει κι ένα πανελλήνιο ρεκόρ. Είμαι σίγουρος πως όσο την ευχαριστεί αυτό που κάνει, τα αποτελέσματα θα είναι μεγαλύτερα από ότι και η ίδια φαντάζεται.

Η Ειρήνη των 400 μέτρων, των 800 μέτρων ή ακόμη και η σπρίντερ Ειρήνη. Είναι μία διαχρονική αξία, αθλητικό κόσμημα όχι μόνο για το σωματείο στο οποίο βρίσκεται για πέμπτη χρονιά, αλλά για τον Ελληνικό στίβο. Να έχει μόνο υγεία και όρεξη.

Σεμνότερη των επιτυχιών της σε τέσσερις ηπείρους η Αναστασία των αιθέρων στο επί κοντώ, είναι η απόδειξη του συνδυασμού απαιτητικών σπουδών και πρωταθλητισμού. Όσο μακριά κι αν βρίσκεται τόσο κοντά την νοιώθουμε με την επικοινωνία της και το ενδιαφέρον της. Περιμένουμε τα καλοκαίρια για το όλο και υψηλότερα.

Η δυναμική Αλκυόνη των εμποδίων είναι μία αθλήτρια η οποία όχι μόνο περνά τα εμπόδια αλλά ξεπερνά τους πόνους της, διαπερνά την καθημερινότητά και αφοσιώνεται στον στόχο της με πάθος. Μόλις υπερκεράσει τις εσωτερικές της πιέσεις και τις εξωτερικές παντογνωστικές αμφισβητήσεις, θα δει την γραμμή τερματισμού πιο γρήγορα, στον αγώνα της.

Η Μαίρη της ταχύτητας, όσο περνάν τα χρόνια, φαίνεται όλο και καλύτερη, κατακτώντας τις υψηλότερες θέσεις στο βάθρο και δίνοντας απαντήσεις σε όλους όσους δεν την πίστευαν. Μία αθλήτρια η οποία ακόμη δεν έχει δείξει παρά λίγες από τις δυνατότητές της, σε σχέση με αυτά που βλέπω καθημερινά στην προπόνηση.

Η Ασπασία του μήκους. Είναι μεγάλο το διάστημα στο οποίο λέω να είμαστε υπομονετικοί με την Ασπασία και μόνο ο χρόνος θα φέρει το μεγάλο αποτέλεσμα. Έστω και στο τέλος η Ασπασία έκανε μία μεγάλη επίδοση, όμως το σημαντικότερο είναι ότι μέσα από την αθλητική της διαδρομή κέρδισε σε όλες τις διαστάσεις, σώμα – πνεύμα - ψυχή, ό,τι μπορείς να γευτείς από τον αθλητισμό και μάλιστα και στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο αγωνιστικός αθλητισμός είναι ένα τραίνο το οποίο συνεχώς κινείται. Εάν για λίγο κατέβεις γίνεται όλο και πιο δύσκολο να το ξαναπιάσεις.

Από μικρή ηλικία βιώνει τις χαρές και τις συγκινήσεις του στίβου. Η Βιργινία του μήκους στα καλύτερά της, ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Η πρώτη τόσο σημαντική αθλητική ολοκλήρωση, η οποία γεμίζει με ευθύνες αλλά και προσδοκίες.

Ο γίγαντας της βαλβίδας Αννίβας της σφαιροβολίας, γέμισε την τροπαιοθήκη του με επιδόσεις νίκες και δείχνει πως η σοβαρότητα , η επιμονή και οι απαιτούμενες θυσίες οδηγούν σε καλά αποτελέσματα .

Η Νατάσα του μήκους, επανήλθε όχι μόνο ως σταθερή αξία, αλλά και με υψηλότερες επιδόσεις κι αποδόσεις, έκλεισε πολλά στόματα αμφισβήτησης και η πορεία συνεχίζεται.

Η Δέσποινα του ύψους εξαργυρώνει την μεγάλη παρακαταθήκη που έχει πάνω της, καλλιεργώντας και τελειοποιώντας την προπόνηση μιας ζωής.

Λίγο άτυχος την φετινή χρονιά λόγω των ιώσεων που του χτύπησαν την πόρτα σε εντελώς ακατάλληλες στιγμές και συνάμα λίγο τυχερός καθώς στέφθηκε όχι μόνο πανελληνιονίκης αλλά και Βαλκανιονίκης. Ο Νίκος των βουνών και των μεγάλων αποστάσεων, αποδεικνύει καθημερινά ότι τίποτα δεν τον σταματά από την μεγάλη του αγάπη, το τρέξιμο κι αποδεικνύει ότι τα εμπόδια υπάρχουν μόνο για να ξεπερνιούνται.

Δεύτερος άτυχος αυτή την χρονιά λογω ιώσεων ο Γιώργος των 400 μέτρων, κατάφερε να αγωνιστεί και να διακριθεί έστω και στο τέλος. Αποτελεί μία ήρεμη και διακριτική δύναμη.

Προερχόμενος από άλλον χώρο κατάφερε να βρει τον στιβικό του δρόμο ο Οδυσσέας των ταχυτήτων και να γίνεται κάθε χρόνο όχι μόνο καλύτερος αλλά και υπολογίσιμος.

Ξεπέρασε κάθε κακοδαιμονία και προβλήματα και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανταγωνιστικός ο Στάθης των ταχυτήτων. Αποτελεί σημαντικό κρίκο της αθλητικής μας αλυσίδας.

Ο Μάξιμος θα ήθελα να έγραφα των φυσικών εμποδίων,αλλά γράφω των 800 μέτρων, καθώς άλλα τα θέλω της αθλητικής λογικής κι άλλα του αθλητή. Διαγράφει την δική του πορεία με υπομονή, επιμονή, χαμηλούς τόνους, μεγάλη προσήλωση και τεράστια αγάπη για αυτό που κάνει.

Ένας αθλητής με μεγάλη θέληση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επίσης σημαντικός κρίκος της αθλητικής αλυσίδας μας είναι ο Λάμπρος του παρατεταμένου σπριντ. Η διάθεση συνδυάζεται με την χαρά του αγώνα και το βελτιωμένο αποτέλεσμα.

Το πολυεργαλείο του σωματείου, λόγω αγωνίσματος, είναι ο δεκαθλητής Χαράλαμπος, με συνέπεια, μεράκι, προσήλωση και αφοσίωση, ακολουθεί έναν δύσκολο δρόμο, χωρίς ποτέ να παραπονεθεί.

Το χρυσό κορίτσι του 2021, διατηρήθηκε ψηλά και το 2022. Η Χριστίνα των μεγάλων αποστάσεων, αντιμετώπισε τις δυσκολίες της απόστασης και της μοναξιάς κι έγραψε την δική της αθλητική ιστορία.

Ζει τον δικό του μύθο μέσα από τον αθλητισμό Ο Βλάσης των ταχυτήτων, προπονείται, αγωνίζεται, ευχαριστιέται κι αυτό φαίνεται. Ο αθλητικός τρόπος ζωής όπως τον αντιλαμβάνεται ένας φοιτητής σε επαρχιακή πόλη.

Ο Νίκος της δισκοβολίας ωριμάζει μέσα από την αθλητική διαδικασία, η οποία και του καθόρισε την ζωή. Πρωταγωνιστής στο αγώνισμά του για άλλη μία χρονιά.

Ο Θανάσης των οριζοντίων αλμάτων, βελτιώθηκε σε μια κρίσιμη για το μέλλον του χρονιά. Μόλις καθαρίσει από τις αλλοπρόσαλλες μειωτικές επιρροές, θα αναδείξει τις δυνατότητές του.

Η Χριστίνα της παρατεταμένης ταχύτητας και των εμποδίων, μία από τις παλαιότερες εν ενεργεία αθλήτριες του σωματείου, προπονείται, βελτιώνεται διακρίνεται κι ευχαριστιέται με όλη αυτή την διαδικασία.

Έτερη της παρέας η Αποστολία της παρατεταμένης πια ταχύτητας. Ένας τρόπος ζωής όπου με συνέπεια, συνέχεια και ταπεινότητα απολαμβάνει διακρίσεις .

Η Αθανασία της ταχύτητας, επίσης από τις παλαιότερες εν ενεργεία αθλήτριες του σωματείου διασκεδάζει συμμετέχει βελτιώνεται, κερδίζει.

Η Κωνσταντίνα όπως την φωνάζουν οι περισσότεροι, μέλος αυτής της μεγάλης παρέας, η οποία αν και σπουδάζει στο εξωτερικό κάνει το παν να βρίσκεται κοντά μας στις αγωνιστικές δραστηριότητες του καλοκαιριού και προσπαθεί όλο τον χρόνο για αυτό.

Σε όλους αυτούς πρέπει να προσθέσω και τα μικρότερης ηλικίας αστέρια τα οποία διακρίθηκαν και θέλω να ελπίζω ότι αυτά είναι το στιβικό μέλλον.

Η συνετή και συνεπής Ίριδα των ταχυτήτων, ο απόλυτα αφοσιωμένα στοχοπροσηλωμένος ιπτάμενος άλτης του μήκους Σταύρος, η χαμηλών τόνων και υψηλών προσδοκιών Νάγια του επί κοντώ, η πεισματάρα Χριστίνα της παρατεταμένης ταχύτητας, η Λυδία των μεσαίων αποστάσεων, η πολυτάλαντη Αλεξάνδρα των δρόμων ( από σπριντ μέχρι αντοχή), η προσηλωμένη Χριστίνα των ταχυτήτων, η ανταγωνιστική Νικολέτα των ταχυτήτων, ο σεμνός Στάθης των ταχυτήτων, ο Άγγελος των ταχυτήτων ή αλλιώς η ήρεμη δύναμη, η πεισματάρα Χριστίνα των ταχυτήτων ( έχουμε πολλές Χριστίνες), η δυναμική Μαρία του επί κοντώ, η ευγενέστατη και ηγετική Νεφέλη του επί κοντώ.

Για να ολοκληρώσω όμως αυτή την καταγραφή οφείλω να αναφερθώ και σε μερικούς ακόμη ανθρώπους οι οποίοι ως αφανείς απαραίτητοι, δημιουργούν συνθήκες εύρυθμης και βιώσιμης λειτουργίας του σωματείου.

Η «τρόικα» του σωματείου Γιάννης, Μενέλαος και Νίκος, με τον τέταρτο σωματοφύλακα Γιώργο.

Οι «Άγγελοι του ΑΜΕΙΝΙΑ» Μαρία, Μαρία, Μαρία και Κατερίνα, όπου καθημερινά μας φροντίζουν.

Οι καλύτεροι συνεργάτες οι οποίοι υποστηρίζουν καθημερινά την προπονητική, παιδαγωγική και σωματειακή φιλοσοφία του ΑΜΕΙΝΙΑ. Ο Συμεών, η Λίζα και ο Γιάννης.

Λίγες ώρες πριν φύγει το 2022 σας παραθέτω δύο σκέψεις ακόμη. Διανύοντας πάνω από τρεις δεκαετίες στην προπονητική, πιστεύω πραγματικά ότι φτάνει η θέληση για να πετύχει κάποιος στον αγωνιστικό αθλητισμό, όσες υποχρεώσεις κι αν έχει. Η Βασιλική καταφερε πολλά υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πολλούς ρόλους, σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, φοιτήτρια, αθλήτρια. Παράδειγμα για του νεότερους.

Όλους τους αθλητές, όχι μόνο όσους λόγω επιτυχιών μνημόνευσα, στην κυριολεξία όλους και τους θυμάμαι και τους αγαπάω. Ακόμη κι αυτούς τους ελάχιστους που αποστάτησαν. Και τους αγαπάω ότι κι αν κάνουν, όπως ένας γονιός αγαπάει το παιδί του. Μετά από τόσα χρόνια, μόνο έτσι μπορεί να είναι.

Στον αθλητισμό μαθαίνουμε ότι «αν δεν μπορείς, μην περιμένεις να σε κάνουν οι άλλοι να μπορέσεις. Οι δάσκαλοι θα σε οδηγήσουν σε αυτό που μπορείς, όσο καλύτερα γίνεται».

Καλή Χρονιά!

Με υγεία, επιτυχίες και καλά ρεκόρ σε όλους!

Δημήτριος Δαμασκηνός

Αρχιπροπονητής

Α.Ε.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΜΕΙΝΙΑΣ Ο ΠΑΛΛΗΝΕΥΣ

ΛΕΚΤΩΡΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΙΒΟΥ

Διαβάστε περισσότερα ΝΕΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Αθλητές που ξεχώρισαν

...για περισσότερους αθλητές μας πατήστε εδώ

ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και ενημερωθείτε πρώτοι για Νέα, Αποτελέσματα Αγώνων κ.α.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.